Pepe’nin ismi bilim adamlarından geliyor! İşte o bilim adamları…
Beşiktaş, Portekizli yıldız stoper Pepe’yi transfer etti.
Ajans Beşiktaş – Beşiktaş, Real Madrid ile sözleşmesi sona eren Pepe’yi kadrosuna kattı. Kariyeri başarılarla dolu olan Pepe’nin asıl ismi Képler Laveran Lima Ferreira. Képler ve Laveran isimleri ise iki bilim adamından geliyor. İşte Pepe’ye isimlerinin verildiği o iki bilim adamı;
Johannes Kepler
Alman matematikçi olan Johannes Kepler 27 Aralık 1571 tarihinde dünyaya geldi, 15 Kasım 1630 yılına kadar yaşadı. 17. Yüzyılın bilimsel devriminde, “Astronoma Nova”, “Harmonik Mundi” ve “Kopernik Astronomi Özeti” adlı çalışmalarına bağlı olarak, şahsen ortaya çıkardığı Kepler’in gezegensel hareket yasaları ile tanınır. Ayrıca bu çalışmalar Isaac Newton’un evrensel yerçekimi kuvveti teorisine dayanak sağlamıştır. Kepler “astronomi” ve “astroloji” arasında net bir ayrımının olmadığı fakat “astronomi” ve “fiziğin” belirgin bir şekilde ayrıldığı bir dönemde yaşadı. Kepler bilimsel çalışmaları içine dinsel tartışma iddiaları ve mantıkı gelişmeleri da ihtiva etmiştir. Bu bilimsel düşünceye dinsel ihtivalar yapmasına neden şahsi inancı ve imanıdır. Kepler’in bu sahsi iman ve inançlarına göre Tanrı dünya ve doğayı bir tanrısal üstün-zeka planına bağlı olarak yaratmıştır; ama Kepler’e gore Tanrı’nın üstün-zeka planı doğal insan düşüncesi ile açıklanıp ortaya çıkartılabilir. Kepler kendi hazırladığı yeni astronomiyi “göksel fizik” olarak tanımlamıştır. Kepler’e göre “Göksel Fizik”, “Aristo’nun “Metafizik” eserine bir giriş yapma ve Aristo’nun “Gökler Üzerine” eserine bir ek olarak hazırlanmıştır. Böylece Kepler “astronomi” olarak bilinen gayet antik “Fiziksel kozmoloji” geleneksel bilimini değiştirmiş ve yerine astronomi bilimini evrensel matematiksel fizik olarak ele almıştır.
Charles Laveran
Charles Laveran, 18 Haziran 1845 tarihinde doğdu, 18 Mayıs 1922 tarihinde öldü. Fransız doktor olan Laveran, 1880 yılında Konstantin, Cezayir’deki bir askeri hastanede çalışırken sıtmadan ölen bir hastadan alınan kan yaymasında ki parazitleri gözlemledikten sonra sıtma nedeninin bir protozoa olduğunu keşfetti. Bugünkü araştırmacılara ve veterinerlere hayvanlardaki sıtmaya karşı tedavi yollarını bulmaları için ilham kaynağı oldu. Protozoaların hastalık nedeni olduğunu ilk kez gösterdi. Daha sonra özellikle trypanosomalar ve uyku hastalığı üzerinde çalıştı. Bu çalışmaları ve sonraki protozoa hastalıkları keşifleri için kendisine 1907 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü verildi.
Editör: Haber Merkezi
