“298 milyon Beşiktaş’ın limiti değil, ceza sınırı”

Spor ekonomisti Gökhan Tiryaki, TFF’nin belirlediği harcama limitleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ajans Beşiktaş - Türkiye Futbol Federasyonu bugün (4 Ağustos), Süper Lig kulüplerinin harcama limitlerini açıkladı. Harcama limitlerini nasıl belirlediğinden, Beşiktaş’ın harcama limitinin ne kadar doğru olduğundan, Fenerbahçe’nin yapmış olduğu itirazın haklılık payı olup olmadığından, Beşiktaş’ı ne gibi tehlikelerin beklediğini spor ekonomisti Gökhan Tiryaki ile konuştuk. Tiryaki, ‘’Hesaplamalar, kulüplerin son 3 yıllık mali tablolaları baz alınarak yapılıyor. TFF burada 2017-18 sezonundan sonraki finansal tabloları dikkate alıyor. Değerleme oranı ile finansal tablolar güncellenerek ’yeni sezon bütçesi‘ belirleniyor.

Güncellendikten sonra 2 tane yöntem var; 1. yöntem Gelir Gider Farkı üzerinden hesaplama yöntemi. 2. yöntem ise, Net Borç / Net Faaliyet Gelir Rasyosu üzerinden hesaplama yöntemi. Finansal tablolardaki rakamlarla bu iki yönteme göre hesaplamalar yapılıyor ve çıkan rakamların ortalaması limit olarak belirleniyor.

İlk defa geçen sene uygulanan takım harcama limitinin bu sezon 2. sezonu olacak. Geçen sezon %30 sapma payı olan kulüplerin bu sene %15 sapma payı var.

‘’Beşiktaş'ın gerçek limiti 259 milyon TL’’

Beşiktaş açısından bakarsak, federasyonun hesapladığı limit aslında 259 milyon TL, bu sene yüzde 15 sapma payı olduğundan dolayı federasyon ‘ 298 milyona kadar harcama hakkı tanıyorum, bu sınıra kadar her hangi bir ceza uygulamayacağım’ diyor. Tabi 298 milyon Beşiktaş’ın limiti değil, ceza sınırı.’’ dedi.

‘’Bu kulüplere bu limitler fazla’’

TFF’nin Süper Lig kulüplerine verdiği harcama limitinin fazla olduğunu söyleyen Tiryaki, ‘’Kulüplerin finansal gerçeklerine göre açıklanan limitler fazla. Beşiktaş’ın zararına bakıyorsunuz, 300 milyon TL üzerinde zarar etmiş. 1 milyara yakın birikmiş zararı olan bir kulübe bu kadar harcama limiti verilmesi yanlıştır. Ama ligin toplamına bakarsak bu rakam Beşiktaş için gayet adil bir rakam. Geçen sene hazırladığımız raporda, Beşiktaş A Takımı’nın bütçesinin 30 ila 35 milyon Euro olması gerektiğini söylemiştik.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Beşiktaş borcunu yapılandırdığı için...’’

‘’Beşiktaş, borcunu yapılandırdığı için, kredilerinin ana parası hesaba dahil edilmiyor. Fenerbahçe borcunu yapılandırmadı. O yüzden Fenerbahçe’nin kredi ana para ödemesi var. Fenerbahçe'de yanlış hesaplandığına değil; sistemin kendinisin yanlış olduğuna itiraz ediyor. Aslında şu anda yürürlükte olan mevzuatlara göre limit normal.’’

Beşiktaş’ın harcama limiti transferleri etkiler mi ?

TFF’nin Beşiktaş’a verdiği harcama limitinden dolayı transfer politakasının değişmeyeceğini söyleyen Tiryaki, ‘’TFF’nin Beşiktaş’a verdiği harcama limiti geçen senekiyle çok benzer. Zaten Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve yönetimi tasarruf etmeleri gerektiğinin farkındaydı.’’ dedi.

‘’Beşiktaş’ın asıl sorunu...’’

Kulübün elini zorlaştıran birden fazla sözleşmenin olduğunu belirten Gökhan Tiryaki, ‘’ Beşiktaş’ın asıl sorunu göndermek isteyeceği oyuncuları yüksek sözleşme bedelleri sebebiyle nasıl göndereceğidir. Transfer anlamında en büyük soru işareti bu.’’ dedi.

Limitlerin aşılması halinde uygulanacak olan cezalar caydırıcı mı ?

Cezaların caydırıcı olduğunu söyleyen Tiryaki, ‘’Talimatlarda caydırıcı cezalar var ancak uygulanmıyor. Ama sorun şu; TFF, kulüplere ceza verebilecek mi? Son dönemdeki uygulamalara, kararlara baktığımız zaman TFF, kulüplerin istediği birçok isteği yerine getirdi. Kuralların caydırıcılığından çok, federasyon kuralları uygulayabilecek mi? Asıl soru işareti bu.

Sayın Nihat Özdemir ve ekibi, karar almakta zorlanan ve aldığı kararların tamamı tartışmaya açık hale gelen bir yönetim oldu. Bu kadar kötü kararlar alıp idare edilen bir Federasyon uzun bir zamandır görmemiştik’’ ifadelerini kullandı.

‘’Nihat Özdemir ve ekibinin kuralları uygulayabileceğini zannetmiyorum’’

TFF’nin almış olduğu kararları hatırlatan Tiryaki, ‘’TFF’nin almış olduğu küme düşürülmeme, ligin takım sayısının artması, yabancı sınırlaması, pandemi sürecinde alınan kararlar, geçen sene harcama limitleri revize edilirken Fenerbahçe ve Beşiktaş ile kavgası düşünüldüğünde TFF’nin kuralları uygulayamayacağını düşünüyorum’’ ifadesinde bulundu.

‘’Öz kaynağını kaybetmiş kulüpler lige alınmamalı’’

Çok yüksek borcu olan ve öz kaynağını kaybetmiş kulüplere lisans verilmemesi gerektiğini söyleyen Tiryaki, ‘’3 – 4 milyar civarında borcu olan kulüpler var. Bu Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe için de geçerli. Galatasaray’ın 2.5, Beşiktaş’ın 3, Fenerbahçe’nin 4 milyar TL borcu var.

Beşiktaş geçen sene 300 milyon TL zarar etti, 1 milyar TL birikmiş zararı var. Öz kaynağı da 1 milyar terse dönmüş durumda. Bu yapıdaki kulüplere yüksek limitlerin vermek kulüplerin lehine değil aleyhine oluyor. Bununla birlikte borcu olmayan ve öz kaynağını koruyan kulüplerimiz de var. Bu kulüplere de 3 büyüklerden daha az limit verilmesi adil değil.

Federasyon gerçekten Türk futbolunu kurtarıyor olsaydı, uzun vadeli bir planlama yapar ve mevcut şartları da çok daha fazla ağırlaşırdı. Kulüplerin de çoğuna da çok daha ağır yaptırım uygulardı.’’ dedi.

‘’TFF Temmuz ayında aldığı kararları almasaydı...’’

Son olarak TFF’nin aldığı kararlar hakkında konuşan Tiryaki, ‘’Türkiye Futbol Federasyonu Temmuz ayında aldığı COVİD-19 etkilerinin finansal tablolardan çıkarılması ve 2. yönetimin ortalamasının limit olarak belirlenmesini içerek kararları almasaydı, hiçbir Süper Lig kulübü bu limitlere ulaşamazdı. Hatta lisans alamayacak kulüpler olacaktı’’ ifadesinde bulundu.

Futbol Haberleri

Beşiktaş'ın da gündemine gelen Hummels'in son durumu
Beşiktaş'ın transfer harekatı devam ediyor: Gabriel Angelo gündemde!
Beşiktaş yüzlerce taraftarla Lugano'da!
Beşiktaş-Lugano maçı öncesi Lugano'dan "anlamsız" paylaşım!
Beşiktaş'ın Lugano maçı öncesi kapsamlı analiz