Avrupa'nın yükselen değeri Beşiktaş

KPMG, Avrupa Şampiyonları Raporu’nda avrupa sekiz önde gelen lig şampiyonunu inceliyor. Raporda, Türkiye’yi Süper Lig Şampiyonu Beşiktaş temsil ediyor.

Ajans Beşiktaş - Dünyaca ünlü denetim şirketi KPMG, ‘Avrupa Şampiyonları Raporu’ adıyla Avrupa’nın önde gelen sekiz liginin şampiyonlarını mali açıdan mercek altına alan kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapor kapsamında Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya, Portekiz, Hollanda ve Türkiye liglerinin yanında şöhretli futbolcular tarafından tercih edilmesi ve astronomik ücretler ödenmesi nedeniyle Çin Ligi de var.

2015 – 2016 sezonunu şampiyonlukla kapatan Paris Saint Germain, Barcelona, Juventus, Leicester City, Bayern München, Benfica, PSV Eindhoven ve Beşiktaş‘ın 2015 yılı ile 2016 yılı mali performansları karşılaştırılarak geleceğe dönük analizlere yer veriliyor. Ulusal takımımız boynumuzu büküyor, kulüplerimiz mali açıdan zor günler yaşıyorsa da futbol dünyası tarafından dikkatle izlenen KPMG’nin çalışmalarına Türkiye Şampiyonu Beşiktaş’ın dahil edilmesi ülkemiz futbolu adına sevindirici bir durum olarak görülmelidir. Şimdi, KPMG’nin raporuna beraberce göz atalım.

Beşiktaş’ın operasyonel gelirlerinde artış var

Şampiyonların operasyonel gelirleri karşılaştırıldığında PSV Eindhoven %48’lik artış ile birinci sırada yer alırken, Beşiktaş %31 oranındaki artış ile ikinci sırada görünüyor. Siyah Beyazlılar 2016 yılı boyunca 14.9 milyon maç günü hasılatı, 42.9 milyon avro yayın geliri ve 43.3 milyon avro diğer ticari kazançlar (reklam, ürün satışları, vb.) olmak üzere toplam 101.1 milyon avro operasyonel gelir elde etmiş.

Yayın gelirlerindeki %14 oranındaki artışın Süper Lig yayın sözleşmesinin yılda 450 milyon dolar artışla yenilenmesi nedeniyle gerçekleştiğini belirtmekte yarar var. Son üç sezonun tamamına yakını Vodafone Arena Stadyumu’nun inşasının sona ermesini beklemekle geçmesine karşın vergi öncesi kayıp -20 milyon avro seviyesinde tutularak Finansal Fair-Play sözleşmesinin koşulları yerine getirilmiş.

Oyuncu ücretleri açısından Süper Lig ilk sekiz arasında taban oluşturuyor.

2016 yılında Beşiktaş futbol takımının değeri 118.1 milyon avro olmakla birlikte dokuz ülke liginin rakamlarını incelediğimizde Süper Lig’in en düşük, Ligue 1’in (Fransa) ise en yüksek ücret seviyesine sahip olduğunu görüyoruz. Oyuncu ücretleriyle ilgili ilginç bir ayrıntıyı da belirtmekte yarar var.

Avrupa futbolunda ‘büyük beşli’ olarak tabir edilen İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya’da resmi kesinti ve masraflar Türkiye ve Çin’e kıyasla daha yüksek olduğu için ilk beş ligde mücadele eden kulüpler için futbolcu maliyetleri daha yıpratıcı oluyor. Örneğin, Süper Lig’de 1 milyon Avro net kazanç sağlayan bir futbolcunun kulübe toplam maliyeti 1.19 milyon avro olurken, Ligue 1’de 1 milyon avro net kazancın kulübe olan toplam maliyeti 2.74 milyon Avro’ya denk geliyor.

2016 yılında BJK hisseleri Borsa İstanbul’da %58 değer kazandı

KPMG’nin raporuna göre 2016 yılında Beşiktaş’ın operasyonel gelirlerindeki artış, çalışan giderleri ile gelirler arasındaki oranın %75’ten %60’a düşüşünü sağladı. Kulübün daha sürdürülebilir bir yönetim modeli oluşturma çabaları sonucunda vergi öncesi kayıp %63 oranında düşüş göstererek 48.7 milyon Avro’dan 18 milyon Avro’ya geriledi. Bu sonuca ulaşılmasında başarılı finansal yönetime ek olarak Ersan Gülüm, Atınç Nukanve Demba Ba‘nın satışıyla kazanılan gelirlerin büyük katkısı var.

2016 yılı boyunca Siyah Beyazlılar’ın ortalama seyirci sayısı 18.668 kişi olarak hesaplanmış. Beşiktaş, mimari başyapıt Vodafone Arena Stadyumu açılmadan önce maçlarını iki farklı stadyumda oynamış olsa da maç günü gelirlerinde %67 oranında belirgin bir artış gerçekleştirmiş. Maç başına koltuk gelirinde ise %96 oranında yükselme var. Türkiye sınırları içerisinde sosyal medya takipçi sayısı (9.21 milyon) ve operasyonel gelirleri açısından ezeli rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe ile karşılaştırıldığında üçüncü sırada kaldığını görüyoruz.

UEFA ölçütlerinin bağlayıcılığı Beşiktaş yönetimine mali disiplin kazandırdı

Yukarıdaki sonuçlara bakılacak olursa Beşiktaş, UEFA Kulüp Finansal Kontrol Komitesi ile imzalanan sözleşmenin koşulları gereği UEFA finansal ölçütlerine uyumlu hareket etme zorunluluğunu avantaja çevirmiş gibi görünüyor. Siyah Beyazlılar, 2015 ile 2019 yılları arasındaki dört sezonu kapsayan sözleşmenin koşulları gereği çalışan harcamaları ve oyuncu alımının neden olduğu maliyetler ile gelirleri arasında eşitlik sağlama başarısı göstermiş.

KPMG; 41.903 koltuk kapasitesiyle Vodafone Arena Stadyumu’nun kulüp adına yepyeni fırsatlar için umut verdiğinin altını çiziyor, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ve yüksek nüfusu ile uzun vadede güçlü bir gizil güce sahip olduğuna dikkat çekiyor.

BJK Yönetimi Kurulu 2016 yılında mali açıdan başarılı bir performans gösterdi

Başarısız yönetimler bir kulübün yalnızca yönettikleri dönemine değil, geleceğine de zarar verirler. Beşiktaş camiası 2004-2012 yılları arasında verilen savurgan ve yanlış mali kararların neden olduğu yaraları sarmayı sürdürüyor. Geleceğe yönelik büyüme hedefleri gerçekçi yaklaşımlarla yönetilmeli, Beşiktaş seyircisi daha parlak günler için sabır göstermeye devam etmelidir. (Kaynak: indigodergisi.com)

Diğer Haberler Haberleri

KİPTAŞ, Beşiktaş’ın tesisleşme sürecinde çözüm ortağı oluyor
Beşiktaş JK Fulya Merkez Futbol Okulu dönemi kapattı
Beşiktaş'tan Murat Soydan için mesaj
Beşiktaş'ta 4000'den fazla üyelik iptal edildi!
Beşiktaş'ın genç sporcusu Aleyna Dabanlı boğularak hayatını kaybetti