İşte Elif Çongur'un BirGün Gazetesi'ndeki yazısı:
Derler ki Tolon Tosun, Kabataş’ın Beşiktaş ve Türk atletizmine en büyük armağanlarından biridir. 27 Haziran 1931’de doğar. 1944-45 yıllarında İtalyan Lisesi’ne, sonra Gazi Osman Paşa Ortaokulu’na ve Nişantaşı Ortaokulu’na gider. 2 Eylül 1949, hem kendisinin hem ülke spor tarihinin yönünü değiştirecek gündür. Tolon Tosun o gün Kabataş Erkek Lisesi’ne girer.
Derler ki “hayatının geri kalanında önemli arkadaşlık ve dostluklarının da kurulacağı” Kabataş Erkek Lisesi’nde eğitimini tamamlar. Üniversite eğitimine 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlar. 1963-64 yıllarında Diş Hekimliği Fakültesi’ne geçiş yapar, diş hekimi olarak mezun olur.
Tolon Tosun, bütün ömrünü Beşiktaş’ta geçirir. 1947-1966 yılları arasında Beşiktaş Jimnastik Kulübü Atletizm Şube’sinde sporculuk ve yöneticilik, bir dönem şube kaptanlığı yapar. 1947 yılı, II. Dünya Savaşı sebebiyle ara verilen atletizm çalışmalarının Beşiktaş bünyesinde tekrar başladığı dönem olarak anılır. Bu dönemde Fikret Baş’ın etrafında toplanan Turan Kesmen ve Tolon Tosun üçlüsü, BJK atletizm tarihinde “dördüncü devre” olarak anılan periyodun ilk atletleri olurlar. Tolon Tosun’un atletizmde çeşitli dereceleri vardır ve antrenörü Şevki Koru’nun desteğiyle maraton da koşar.
Derler ki, Tolon Tosun, “Kabataş Erkek Lisesi’nde okuduğu yıllarda kendisi gibi Kabataş’ta okuyan ve aynı zamanda Beşiktaş mahallesinden akranı ve arkadaşı olduğu birçok gencin BJK çatısı altında spor yapmasını teşvik eder.” Bu dönemi gazeteci-yazar Vala Somalı şöyle anlatır:
“Kabataş Lisesi bünyesinde yetişip gelişen, bilhassa atletizm branşında temayüz etmiş atletleri de kulüp müsabakalarında Siyah-Beyaz’lı forma ile Beşiktaş’a büyük katkıda bulunmuşlardır. Başta Tolon Tosun, Alp Göksan, Nevres Karameşe gibi isimlerin başı çektiği Kabataşlı atletler Beşiktaş atletizmine büyük katkıda bulunmuşlardır. 1940’lı yıllarda Beşiktaş atletizminin yeniden canlandırılması sırasında bu isimler pistlerde başı çekmişlerdir.”
Tolon Tosun 21 Şubat 1993’te buralardan gider. Derler ki “Uzun yıllar çoğu Kabataş mezunu arkadaşları Oktay Atasü, Prof. Dr. Turgay Atasü, Hasan Pulur, Erdoğan Bozok, Yalçın Çıkınoğlu, Turgay Çekirge, Gültekin Korucuklu, Prof. Dr. Yılmaz Akalın, Şefik Doğantan ile ‘Tekel Takımı’ adını verdikleri platformda pazartesi akşamları toplantılar düzenlemiş, entelektüel derinliği ile edebiyat çevrelerinin saygın kimliklerinden biri olmuştu. Tosun, 1993 yılındaki ölümüne dek Kabataş kültürüne olan derin bağlarını vurgulamaktan geri kalmadı.”