Canlı olarak izleyenlerin "Gerçek efsane" dediği isim: Yusuf Tunaoğlu
110
“Kendine dikkat etse bambaşka bir kariyeri olurdu…” Yusuf Tunaoğlu için böyle diyordu, onunla birlikte Beşiktaş alt yapısından yetişen, Beşiktaş'ın efsane kaptanı Sanlı Sarıalioğlu.
210
1946 yılında doğdu. O da Sanlı Sarıalioğlu gibi Beşiktaş altyapısında yetişti. Baba Hakkı’nın kontrolünde önce Genç Takım’da arkasından da Profesyonel Takım’da yer aldı. Yalnız Beşiktaş’ta değil, Türk Futbolu’nda 30-40 yılda bir sahalarda görülebilen süper yıldızlardan biriydi
310
Eğer şanssız bir trafik kazası geçirmeseydi, O’nu Avrupa’nın en ünlü kulüplerinden biri olan Anderlecht’te oynarken tanıyacaktı dünya futbolu... Anderlechtli yöneticilerin dikkatini, 1965 yılında Belçika’da organize edilen Ordulararası Dünya Şampiyonası karşılaşmalarında çekmişti.
410
Onu terhis olur olmaz renklerine katmaya karar vermişlerdi. Bu büyük transfere Beşiktaş da razı olmuştu. Taraflar her konuda anlaşmışlardı. Bir akşam Boğaz’da yaptığı trafik kazasından sonra Anderlecht bu transferden vazgeçti. Beşiktaş’ın gelmiş geçmiş en muhteşem kadrosu olan; Hakkı’lı, Şükrü’lü, Çengel Hüseyin’li kadrosunda bile ilk onbirde kendisine yer bulabilecek çaptaydı.
510
21 temmuz 1976 yılındaki Beşiktaş Trabzonspor jübile maçından sonra adeta içini döktü... “Genç arkadaşlara tavsiyem; özel hayatlarını iyi ayarlasınlar yoksa benim gibi bu yaşta ve bu kadar seyirci önünde jübile yaparlar.” diyerek belki de erken yaşta futbolu bırakmanın pişmanlığını ve üzüntüsünü yaşıyordu.
610
3 Temmuz 1970 tarihinde, Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde ‘Doğmadan Ölenler’ adlı yazı dizisine başlayan Cihat Arman, özel yeteneklere sahip olmalarına rağmen, bu meziyetlerine gerekli önemi göstermeyen genç Türk futbolcuları mercek altına almıştı. Bu serinin konuklarından biri de Yusuf Tunaoğlu idi. Cihat Arman’ın 5 Temmuz 1970’da yayımlanan o yazısının bir kısmında Yusuf Tunaoğlu'na nasihati:
710
''Yusuf evladım. Birçok yazılarımda seni tenkid etmiş olmama rağmen gene de ümitliyim senden. Çünkü sende futbolda lüzumlu her şey var. Bütün bu çöküntülere , yaşadığın uygunsuz hayata, asap bozukluğuna rağmen gene de düzelmen mümkün. Çünkü bir futbolcu ne kadar aşırı hareketler yapsa, vücudunu ne kadar yitirse kaybettiği şey kondisyonu ve vücut tekniği olur. Top tekniğini ise asla kaybetmez. Henüz daha gençsin. Kaybettiğin kondisyon ve vücut tekniğini, kendine bakmakla derhal bulabilirsin.''
810
''Bu sebeple Allah’ın sana futbol için verdiği birçok nimetten faydalanman gerekir. Yalnız kafanı ve özel hayatını düzeltmen gerek. Bunu yapabildiğin; içki, sigara ve gece hayatını bırakıp kendini futbola verdiğin, ciddi ve olumlu çalıştığın gün göreceksin ki gene de Türk Pele’si olabilirsin. Daha gençsin. Önünde uzun yıllar var. Futbolu bırakana kadar geçecek günlerden faydalanman, Türk futboluna yararlı olman lazım. Aksi halde sen de ‘Doğmadan ölenler’ sırasına girersin.''
910
Beşiktaş’ta 2 Türkiye Ligi Şampiyonluğu, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası yaşadı. 1962-76 yılları arasında 172 lig maçında 23 gol kaydetti. Yusuf’un, 1971-72’deki 5-1’lik Göztepe maçında kaleci Ali’yi bir hareketle ters köşe yaparak topu ağlara göndermesi, unutulmayan gollerinden biriydi.
1010
6 kez A, 3 kez Ümit, 5 kez de Genç olmak üzere toplam 14 kez Milli oldu. Büyük top tekniği, driplingleri, arkadaşlarına attığı milimetrik paslar ve oyun kuruculuktaki zekası ile Avrupa çapında bir oyuncuydu. Futbolu bıraktıktan sonra, uzun bir dönem Beşiktaş alt yapısında görev aldı. 2000 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama çok erken veda etti.