Süper Lig'de heyecan devam ediyor. SABAH Spor yazarları, VAR ve hakem kararlarıyla ilgili çok çarpıcı ifadeler kaleme aldı. Türkiye'deki hakemlerin karar vermekten çekindiğini ifade eden yazarlar, verilmeyen kararlar nedeniyle birçok takımın canını yaktıklarını ifade etti. Diğer yandan Beşiktaş'ta iç transfer hareketliliği yaşanıyor. Larin ile yollar ayrılıyor mu? İşte o çarpıcı sözler...
"DEĞİŞİM HİÇ KOLAY OLMAYACAK"
SORU: Hakemlerde düzelme var mı? Yoksa aynı tas aynı hamam diyebilir miyiz?
LEVENT TÜZEMEN: Deveye sormuşlar, 'Boynun neden eğri?' diye... O da cevap vermiş: Nerem doğru ki! Hakemlerin durumu da deve örneğine benziyor. Sahadaki hakemin, VAR'da görev yapan hakemin vermedikleri kararlarla çok takımın canı yandı ve çok takım ciddi puanlar kaybetti.
Özellikle sahada maç yönetmek için yetersiz olarak görülen hakemlerin VAR'da görevlendirilmesi trajikomiktir. MHK Başkanı, La Fontaine'den masallar anlatıyor, hakemler hata üstüne hata yapıyor. Özellikle beceriksiz, yeteneksiz, futboldan anlamayan hakemlerin sahada düdük çalması adaletsiz bir ortam yarattığı gibi vicdanları da yaralıyor.
"HAKEMLER BASKI ORTAMINDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR"
ÖMER ÜRÜNDÜL: Hakemler konusunda her zaman ülkemizdeki baskı ortamının onları olumsuz etkilediğini söylüyorum. Bu şartlarda istikrarlı bir grafik çizemiyorlar. Senelerdir böyle. Bu futbol iklimi değişmediği sürece ne hakem yönetimleri üst düzey bir başarıya döner ne de başta büyük takımlar olmak üzere hakemlere yapılan ağır eleştiriler biter.
"HAKEMLER HEP İŞİN KOLAYINA KAÇIYOR"
GÜRCAN BİLGİÇ: Son üç maçtaki hataların neredeyse tamamı insani olarak değerlendirilebilir. Sadece Alper Ulusoy'un gözünün önündeki elle oynamayı, VAR'dan tespit etmesi dikkat çekti. Hakemler hep işin kolayına kaçıyor. Kendini yere atan, yüksek sesle çığlık atan faulü alıyor. İkili mücadele yorumları çok yetersiz.
VAR bu bölümde iyi çalıştı, hakkını vermek lazım. Bir anda düzeltmek, değiştirmek kolay değil. Üstelik üç büyüğün yarışta olmadığı bir sezonda, baskının minimuma indiği bir dönemde hâlâ karar verirken çekiniyorlarsa, değişim kolay olmayacak demektir.
BÜLENT TİMURLENK: Bazı maçlarda VAR odasındaki koltuklarda ekrana sırtını döndüklerini düşündüğüm hakemler var. Çünkü ancak o ekranlara sırtınızı dönerseniz bazı pozisyonlarda hakemi ekran başına çağırmazsınız. Teknolojinin bu kadar yardım eli uzattığı hakemlikte ilerleme var mı? Bence yok. Ama elbette Türkiye'deki oyun kalitesini belirleyen sadece onlar değil.
Her pozisyonda kendini yere atıp kalkmayan futbolcular, sesi yüksek çıkanın kendini haklı sandığı bir ortam elbette onların da kimyasını bozuyor. Ancak derbilerde Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus'un alternatiflerini de bulmuş olmak önemli bir artı.
"ÖNÜNÜ GÖRMEYEN RİSK ALMAZ"
SORU: Beşiktaş'ta Larin dahil iç transfer görüşmeleri sürüyor. Sözleşmesi biten çok sayıda isim var. Bu durum sahaya yansır mı? Bu görüşmeler takımı etkiler mi?
GÜRCAN BİLGİÇ: Önünü göremeyen oyuncu sahada riskten kaçar. Bunu belki isteyerek yapmaz ama konsantrasyonu etkilenir. Sakatlanmaktan çekinir, yeni sözleşmesi için sağlıklı olmak ister. Farklı davrananlar da vardır elbet.
"ARTIK MAÇ SEÇECEKLERDİR"
Beşiktaş geçen sezon aynı problemi Aboubakar ile yaşadı. "Sakatım" dedi ve son maçlarda oynamadı. Bunun üstüne şampiyonluk iddiasının azalması da tüm takımı olumsuz etkileyen faktör. Artık maç seçeceklerdir. Eğer yönetim oyuncularına güveniyorsa, sezon sonuna kadar devam eder. Ama bugünkü durumda Önder Karaveli'nin yeni genç isimlere daha çok şans verdiğini de görebiliriz.
BÜLENT TİMURLENK: Atiba'nın futbolu bırakacağına, N'Sakala ile yolların ayrılacağına, Güven Yalçın ile de en kısa zamanda anlaşılacağına inanıyorum. Beşiktaş'a bonservissiz gelen Vida'nın o tarihte aldığı yüksek yıllık ücretin, pandemi döneminde Avrupa futbolunda aynı rakamla devamı mümkün değil.
Beşiktaş'ın genç stoperlerinin yanında yönetimin kendi belirlediği rakamla Vida'yı tutması mantıklı olur. Larin gerçekten 2.5 milyon Euro istiyorsa haziranda bonservisi elinde olan bir oyuncu olarak bu parayı ancak İngiltere'de bulur ki buluyorsa da Beşiktaş ile transfer pazarlığına oturmaz.
Larin, Aboubakar'ın oyun yapısıyla 20 gole ulaşmış bir oyuncu ama Beşiktaş için birinci santrfor değil. Aynı zamanda çok net bir kanat oyuncusu da değil. Bu yüzden Larin'i kadroda tutacaksanız Batshuayi gibi bir santrfor yerine Aboubakar gibi top tutan, merkeze çıkan, arkasını boşaltan bir 9'a ihtiyacınız var. Larin'in, Beşiktaş yönetiminin önerdiği rakamın üstünde bir teklif alabileceğini sanmıyorum. Çünkü Avrupa kulüpleri kariyere bir sezonluğuna değil genele bakarlar.
LEVENT TÜZEMEN: Larin'in talibi çok olur. Çünkü Larin gibi güçlü, kuvvetli, ayağı ve kafa vuruşları etkili olan bir golcüyü Türkiye'de her takım ister. Ayrıca Larin, yüksek ücret istemeyi hak ediyor. Sözleşmesi biten sıkıntı yaratır. Çünkü bir futbolcunun sahaya kendisini verebilmesi için kafasının rahat olması gerekir. Beşiktaş'ta çok oyuncunun sözleşmesi bitiyor. Yönetim sezon sonunu beklemeden işine yarayacak oyuncularla sözleşme uzatmayı düşünmeli. Kafası transferde olan oyuncu takıma tam katkı veremez.
BAŞARISIZLIĞA TUZ BİBER OLUR
ÖMER ÜRÜNDÜL: Her şey süt limanken Beşiktaş olumsuz bir sezon geçiriyor. Bunlar da tuzu biberi olur mu zaman içinde göreceğiz. Hem Beşiktaş hem de F.Bahçe'nin ligde artık liderlik şansları kalmadı. Bundan sonra Beşiktaş'ın Türkiye Kupası şansı var, F.Bahçe'nin de hem kupa hem de Konferans Ligi maçları var.
Beşiktaş Önder Karaveli; F.Bahçe de İsmail Kartal ile sezon sonuna kadar bu şartlarda devam edecekler. Bu arada da gelecek sezonun planları yapılacak. Bilhassa F.Bahçe açısından çok önemli çünkü çok kariyerli bir teknik direktör ancak taraftarın stresini azaltır. Beşiktaş'ta aynı sorun yok çünkü geçen sene iki kupayı kazandılar.