Süleyman Seba’nın formasını giydiği takım: 1932 Malatyagücü
Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın da formasını giydiği 1932 Malatyagücü takımının hikayesi.
112
Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın da formasını giydiği 1932 Malatyagücü takımı, eski Malatyaspor futbolcusu Aziz Yiğit tarafından yönetiliyor. Kulübü zor şartlar altında alan ve ayakta tutmaya çalşan Aziz Yiğit’in, en büyük amacı takımı profesyonel yapmak.
212
1932'de milletvekili Ahmet Fırat ve arkadaşları tarafından "Fıratspor" ismiyla kurulan Doğu ekibi, daha sonra "Malatya Gençlik" adını aldı. Fakat 1980 Darbesi’nden sonra, kulüp isimlerinde ‘’gençlik’’ ibaresinin yasaklanmasıyla beraber kulübün adı Malatyagücü olarak değiştirildi. 1987'de iktisadi sorunlar nedeniyle faaliyetlerini askıya alan kırmızı-beyazlılar, 2003'te Malatyaspor'un eski futbolcularından Aziz Yiğit ve arkadaşlarının çabalarıyla adlarının önlerine kuruluş tarihi olan 1932'yi alarak yeniden faaliyete geçti.
312
Kulübün geçmişinde forma giymiş birbirinden değerli isimler var. Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba, bombalı saldırıda ölen eski Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ile Beşiktaş'ta da forma giyen kardeşi İbrahim Fendoğlu, helikopter kazasında yaşamını yitiren Orgeneral Eşref Bitlis, Elazığ’da hain terör saldırısında şehit olan polis memuru Yusuf Kenan Mutlu ve Malatyaspor'un kurucularından Osman Çağlı...
412
İşte 1932 Malatyagücü’nde forma giymiş isimler ve hikayeleri;
Süleyman Seba
5 Nisan 1926 yılında, Sakarya’nın Hendek ilçesinde doğan Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba, 1940’lı yılların ortalarında, Beşiktaş’a gitmeden önce 1932 Malatyagücü adına mücadele etti. Seba daha sonra, 1946'da Refik Osman Top döneminde Beşiktaş A Takımı’na yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe derbisiyle çıktı. 4-3 yenildikleri maçta bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Millî Küme'de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı.
Süleyman Seba aynı zamanda, İnönü Stadı’nda ilk golü atarak tarihe geçmeyi başardı.
512
Hamit Fendoğlu (Hamido)
1919 yılında Malatya’da doğan Hamit Fendoğlu, siyasete girmeden önce, 1932 Malatyagücü’nde forma giydi. Malatya Belediye Başkanlığı da yapan Hamido, 17 Nisan 1978 tarihinde kendisine posta yoluyla gönderilen bombalı bir paketin elinde patlaması sonucu, gelini ve iki torunuyla birlikte Malatya'da hayatını kaybetti.
612
İbrahim Fendoğlu
1924 yılında Malatya’da doğan Hamit Fendoğlu’nun kardeşi İbrahim Fendoğlu, Beşiktaş’ta forma giymeden önce, memleketinin en köklü takımlarından 1932 Malatyagücü adına mücadele etti. Fendoğlu, 12 Şubat 1980 ve 22 Eylül 1980 yılları arasında Malatya Belediye Başkanı olarak görev aldı.
‘Kürt İbo’ lakabıyla bilinen İbrahim Fendoğlu, 1948-1952 yılları arasında Beşiktaş forması giydi.
Fendoğlu, 26 Aralık 2015’te hayatını kaybetti.
712
Orgeneral Eşref Bitlis
1933 yılında Malatya’da doğan Eşref Bitlis, Askeri kariyerine başlamadan önceü, 1940’lı yıllarda memlektinin takımı olan 1932 Malatyagücü’nde forma giydi. Futbolculuk kariyeri çok uzun sürmeyen Bitlis, 1952 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 1954 yılında Polatlı Topçu Okulu'ndan Teğmen rütbesi ile mezun oldu. 1966 yılında Kara Harp Akademisi'ni tamamlayarak Almanya’ya gitti. Almanya'da dil eğitimini tbitirdikten sonra 1969 yılında Türk Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. 1973 yılında Alman Harp Akademisi'ni tamamladı ve bir yıl Kara Harp Akademisi'nde başöğretmen olarak görev yaptı. 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı sırasında Albay rütbesiyle Kıbrıs Türk Alayı Komutanlığı’na atandı. Bu alayın komutanlığını yaparken Kıbrıs Yunan Alayı imha edildi.
1978 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi ederek, Bolu Komando Tugayı Komutanlığına atandı. 1982 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti ve Kıbrıs 28. Tümen Komutanı oldu. 1986 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. 1988 yılında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı oldu. 1990 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı.
17 Şubat 1993 tarihinde içinde bulunduğu ‘Beechcraft B200 King Air’ tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
812
Osman Çağlı
1919 yılında Malatya’da doğan Osman Çağlı, memlektinin en renkli kişilerinden biri olarak tanınıyordu. Malatyaspor’un kurucularından olan Osman Çağlı, doğduğu şehrin en köklü kulüplerinden olan 1932 Malatyagücü adına da mücadele etti.
Malatyaspor’un ilk başkanı olan ‘Mıh Osman’ lakaplı Osman Çağlı, Malatya Gençlik ve Spor Müdürü görevini de üstlendi. Çağlı, 2010 yılında hayata veda etti.
912
Yusuf Kenan Mutlu
1968 yılında Malatya’da doğan Yusuf Kenan Mutlu, gençlik yıllarında memleketinin takımı olan 1932 Malatyagücü adına müdaele etti. Futbolculuk kariyeri uzun sürmeyen Mutlu, Malatya’da polis memuru olarak görev aldı.
18 Ağustos 2016 yılında, Elazığ’da düzenlenen hain saldırı sonucunda patlayan bomba nedeniyle, 18 Ağustos 2016 yılında şehit olan Yusuf Kenan Mutlu, memleketi Malatya’ya defnedildi.
1012
GÜNÜMÜZDE 1932 MALATYAGÜCÜ
Günümüzde Malatya Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden 1932 Malatyagücü, Aziz Yiğit’in başkanlığında yoluna devam ediyor. Malatya şehrinin en köklü kulüplerinden olan 1932 Malatyagücü’nün en büyük amacı, profesyonel olup, profesyonel liglerde mücadele edebilmek.
Malatya insanı, ‘’Doğduğun şehrin takımını tut’’ felsefesiyle destekledikleri 1932 Malatyagücü’nü, profesyonel liglerde mücadele ederken görmek istiyor. Her fırsatta ve her maçta takımlarına destek olan taraftarlar, sosyal medyada ve maçlarda kulübün başkanı Aziz Yiğit ve teknik direktörü Cafer Aypan’a sevgi gösterilerinde bulnuyor.
1112
Kulübün en büyük özelliklerinden biri de, sadece Malatya’nın değil, Doğu Bölgesi’nin de ilk lisanslı kulübü olması. Yani 1932 Malatyagücü, Malatya’nın ve Doğu Bölgesi’nin en köklü ve eski kulüplerinden biri.
Maddi olanaklarını sonuna kadar zorlayan Aziz Yiğit, geçmişte yapmış olduğu bir röportajda en büyük hedeflerinin ‘sporcu kaynağı’ olmak olduğunu söylemişti. Yiğit, o hedefinden şöyle bahsetmişti;
1212
‘’Altyapıya çok önem veriyoruz. Futbol okulumuza 70-80 kişi kayıt yaptırdı. Bunlardan yetenekli olanları yetiştirmek ve futbola kazandırmak istiyoruz. Futbol takımını profesyonel lige çıkarmanın yanı sıra sporcu kaynağı olmak istiyoruz. Boks takımımızdaki bir sporcumuz şu anda milli takım kampında’’
2017 yılında verdiği röportajda kulübe tesis kazandırmak istediğini belirten Aziz Yiğit, ‘’Malatyaspor'da oynadığımız dönemde Malatya'da 'Malatyagençlik' furyası vardı. Bu camianın yeri hep çok farklı olmuştur. Malatyaspor'un kurulmasında dahi Malatyagençlik'i devam ettiren eski gazetecilerden Erhan Kırçuval ve arkadaşlarının büyük emeği geçti. Bu nedenle Malatyagençlik, Malatyalılar için farklı bir anlam taşıyor. Sportif başarıların yanı sıra kurumsallaşma anlamında da diğer kulüplere örnek olacak çalışmalar yapıyoruz. Kulübe tesis kazandırmak için çabalıyoruz. Profesyonel takımların yolu amatörden geçiyor. Bu anlamda Malatyalalar'ın en köklü kulübe destek olmasını istiyoruz. 1932 Malatyagücü Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korkmaz'a teşekkür ediyoruz. Bize her türlü desteği sağlıyor.’’ ifadelerini kullanmıştı.